OAKLEY® - EYEWEAR -KLÄDER

Visar 1-24 av 30 objekt

I dag är Oakley ett av världens mest ansedda sportmärken. Succéhistorien om sportglasögonen började i ett garage i ett soligt Kalifornien 1975 med endast 300 kronor i startkapital.

De allra flesta har hört om Oakley. Märket är ett av världens största inom solglasögon och sportutrustning. Märket bärs av produkter som skidglasögon, visir, klockor, kläder, ryggsäckar, skor och många andra produkter. I likhet med många andra succéhistorier startades även den här under enkla omständigheter och med mycket passion.

Jim Jannard - mannen bakom Oakley 

Oakley är James ”Jim” Jannards ”bebis”. Jannard växte upp i Alhambra, i staten California, USA. Ett tag såg det ut som att han skulle följa i sin fars fotspår och bli farmaceut, men 1975 hade då 25 år gamla Jim fått nog av skolan. Han hoppade av och bestämde sig för att upptäcka den amerikanska sydkusten på motorcykel.

Äventyrslust och viljan att stå på egna ben skulle visa sig vara en förvarning till det som skulle komma. Senare samma år startade han det som skulle bli ett av världens största sportmärken. I början var det inte ögonen  som Jim fokuserade på. I några månader hade han livnärt sig på att sälja handtag till motorcyklar, men var inte nöjd med produkterna. Därför började han göra sina egna varianter, som blev populära i motocross-miljön. Jim fick blodad tand.

Det blev början på företaget Oakley som han uppkallade efter sin hund, den engelska settern Oakley Anny.

I början låg fokus på motocross-segmentet där han främst utvecklade goggles som skyddsglasögon.

Nästa steg blev skidglasögon.

1983 blev en ny milstolpe för märket. Jim körde från San Diego till L.A. och hade solen i ögonen hela tiden, något som fick honom att fundera. Idén om att ta in element från skid- och skyddsglasögon i design av solglasögon började ta form. Efter att ha jobbat med designen i över ett år lanserades Oakleys första solglasögon, ”Factory Pilot Eyeshades”, i 1984. 

Många rynkade på näsan på grund av den ovanliga designen, särskilt konkurrenterna.  En som däremot fattade intresse var cyklisten Greg LeMond. När han, iförd ”Eyeshades”, kom på andraplatsen i Tour de France 1985 var det inte längre någon som rynkade på näsan. Oakley hade tagit sin plats på solglasögonmarknaden. 

Nästan mytiskt starka material 

En av anledningarna till att Oakley har blivit en succé är teknologin bakom produkterna.

Att Jim Jannard gjorde succé med sina motorcykelhandtag på 1970-talet berodde inte enbart på den ergonomiska formen, vilket bidrog till att förarna fick ett bättre grepp. Jim hade tagit patent på ett nytt material, ”Unobtanium”, som han använde i produktionen. Sen dess har materialvalet varit en röd tråd i företagets historia. I dag har Oakley över 600 patent. De unika konstruktionerna och materialen har gjort att det har växt fram en nästan mytisk inställning till produkternas hållbarhet och tuffhet.

I en artikel i LA Times i 1997 skrev artikelförfattaren om en Oakley-användare som hävdade att han hade blivit attackerad av en grizzlybjörn i Alaska. Han fick några småskador, men den enorma björntassen trängde inte igenom Oakley-glasögonen han hade på sig. I artikeln nämns också en person som räddades ur en brand. Han fick illa förbränning i ansiktet, men inte i hela ansiktet: området runt ögonen var oskadat, ett område som täcktes av Oakley-solglasögonen han hade på sig. Man ska kanske ta historier som de här med en nypa salt, men faktum är att Oakley gör oerhört tåliga och av många omtyckta produkter.

Product added to compare.

Denna sidan använder sig av cookies för statistik och en förbättrad kundupplevelse.

Genom fortsatt användning av sidan godkänner du villkoren och tar del av allt vi har att erbjuda.